Du er her

"Nina" forteller

- Er stolt av hvor langt jeg har kommet 

 Veiledningssenteret har sydd meg sammen, hatt tro på at jeg har i meg det jeg trenger for å leve et sunt liv med sønnen min. Her blir jeg møtt med respekt og har absolutt fått et nytt liv.

Det forteller «Nina» (42). Hun har gått til samtaler hos NKS Veiledningssenter Midt-Norge over en fireårsperiode. – Jeg er ikke helt rehabilitert, men jeg er så frisk som jeg ikke har vært noen gang tidligere, forteller hun gledesstrålende.

Medavhengig
«Nina» jobber i dag som veileder for ungdom og har sønnen "Daniel" (6). Hun har forlengst kommet seg ut av forholdet til den rusavhengige barnefaren og eksmannen, men medavhengigheten hennes har vært sterk. – Jeg har ønsket å få klarhet i hvorfor jeg velger som jeg gjør og se konsekvensene av valg. Har sterke verdier, så ideen min om familien som mor, far og barn har jeg måttet redefinere. Til at sønnen min og jeg er familien nå. Jeg vil være en bauta for ham. Jeg har også jobba mye for å få eksmannen min til å forstå. Han er jo pappa og helgepappa.

Nytt liv
-Nå er jeg veldig bevisst på egne verdier, følelser og grenser. Jeg har absolutt fått et nytt liv, og så lenge jeg får lov så kommer jeg hit til senteret for samtaler.
Nina har også vært med og starta sjølhjelpsgrupper ved veiledningssenteret, og hun har begynt å dele livshistorien sin. –Jeg har en ide om at det er helbred i å dele og fortelle hva som har fungert for meg. Jeg har jo vært utsatt både for rus og vold, sier «Nina».

Alkoholisert pappa
Utfordringene i «Nina»s liv starta tidlig. Hun vokste opp i en familie med en alkoholisert far.
-Han var aktiv i lag og foreninger og beholdt jobben sin. Men i perioder var det et helvete heime hos oss, med høylydt krangel seint på kvelden, glassknusing og bråk om natta. «Nina» er eldst av tre søsken og forteller om dårlige minner. – Jeg husker en juleferie vi skulle på skitur. Pappa var så full at han ikke klarte å stå på skiene, på beina. Han knakk den ene skia. Det var mange trasige episoder. Jeg var flau, dritflau. Det kunne gå lange perioder uten at han drakk, og da fikk vi håp, men det ble alltid knust.

Sterk mor
-Mamma var flink, den som beskytta oss og holdt familien sammen. Hun var dyktig med penger og starta sin egen bedrift. «Nina»s mor valgte å bli i ekteskapet, men da hun ble syk og fikk kreft ville hun at pappa skulle dra. Han hadde flørta mye med ei anna dame, som for øvrig nå er samboeren hans. – Så mamma var alene i et halvår før hun døde. Da var jeg tenåring og å miste mamma var verdens undergang. Jeg begynte i terapi på den tida, samtidig som jeg også fikk meg kjæreste. På grunn av egen sykdom og alt som skjedde omkring meg ble jeg deprimert og fikk tanker om å ta livet mitt. Jeg husker jeg bare ville kjøre meg i hjel da jeg som 18åring var ute på vegen med nytt førerkort.

20 år og gift
Da «Nina» var 20 gifta hun seg med kjæresten. Det var mye sykdom, mye konflikter, Hun gikk fra ekteskapet etter å ha vært gift i sju år. Før dette hadde hun starta på utdanning og reiste utenlands for å fullføre studieløpet. Ferdigutdanna valgte hun å bo utenlands i flere år.
-Å være så langt unna de heime var som en gave fra over, som jeg bruker å si jeg har fått noen ganger. Det var også en fantastisk jobb jeg fikk etter studiene, legger hun til.

Rusavhengig mann
«Nina» beskriver seg sjøl som en svært ensom 35-åring. – Jeg savna å være to. Kunne gå ut sammen med venninner og flørte på byen, men ønska alltid noe mer. Så traff jeg en mann som uttrykte hengivenhet og kjærlighet til meg, og det hjalp ikke med all verdens «røde flagg». Han var både narkoman og alkoholiker, noe jeg ikke visste da jeg traff ham. Han slet en del og jeg ble medavhengig med det samme. Jeg ville hjelpe ham, fikse problemene hans, ordne alt. Jeg ble helt oppslukt og mista både jobb og venner den tida. I takt med at han ble mer rusavhengig ble jeg avhengig av å redde ham og forholdet vårt. Det endte med vold og politi og jeg var for første gang redd for mitt eget liv. Da reiste jeg fra ham.

Psykopatiske trekk
-Jeg fant ut at jeg var gravid og ville beholde barnet. Følte ansvar for at barnet skulle kjenne begge foreldrene, og jeg trodde jo på løftene fra barnefaren sjøl om han ikke slutta å ruse seg. Faktisk gifta jeg meg med ham fordi jeg ville han skulle bli i forholdet. Men alt var ganske forskrudd, jeg ble lovet gull og grønne skoger og trodde på alle illusjoner, forteller «Nina». Ektemannen var langt fra trofast, fortsatte å ruse seg og viste psykopatiske trekk.

Anbefaler senteret
- På den tida jeg starta med samtaler hos veiledningssenteret hadde jeg fått hjelp til å komme meg ut av forholdet og kunne ringe senteret i stedet for å ringe ham da jeg slet som verst. Jeg var fremdeles oppslukt i hans verden. Jeg trengte hjelp til å se at min verden også var verdt å ta vare på, at jeg også er verdifull og har rett til å leve mitt eget liv. På senteret har jeg fått hjelp til å «rydde» i meg sjøl. Jeg har blitt møtt med respekt og forståelse her, og med tillit til at jeg har det som skal til for å leve et godt liv. Her ble jeg aldri stakkarsliggjort, noe jeg er glad for i dag. Jeg anbefaler stadig senteret til andre som strever, sier «Nina».

Av Ingunn Nesset, 901 57 551

 

Norske Kvinners Sanitetsforening

N.K.S. Veiledningssenter for pårørende eies av Norske Kvinners Sanitets-forening. Sanitetskvinnene har et stort og bredt samfunns-engasjement.

nks175.png

Ideelt nettverk

N.K.S.  er medlem av Ideelt Nettverk.

ideelt-nettverkx175.png

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer